Verleden / Heden

de drie vrienden

Hoe het allemaal is begonnen.

Hof Detharding –opgericht in het begin van deze eeuw, door drie vrienden- is gelegen in de Achterhoek. In de wijngaard staan druivenrassen die speciaal geselecteerd zijn voor het klimaat in de regio. Ze worden gedurende het gehele jaar op duurzame en natuurlijke wijze geteeld. Met veel zorg handmatig gesnoeid en geoogst om een wijn van hoge kwaliteit te maken.

Op de plaats waar deze wijngaard nu ligt, stond vroeger 1410 een Havezate met die naam. Nadat deze verwoest was en opnieuw is opgebouwd in het dorp Harreveld, heeft het gebied wel die naam behouden.

Er is nu iets minder dan 1 hectare beplant. Ongeveer 1500 stokken zijn dat. Dat betekent ook ongeveer 1500 flessen als we een goede oogst hebben.

In het begin ging het om zo’n 3 ha. Dat werd echter teveel werk waardoor de hobbymatige  gedachte verloren ging.

We hebben de wijngaard in het voorjaar van 2021 gereconstrueerd en er een wijntuin van gemaakt. Een prachtige voortuin met twee waterpartijen, wandelpaden en de wijngaard waarin het werk meer te overzien is en we al onze aandacht aan de groei en bloei van de overgebleven stokken te kunnen geven. We zijn in aantallen terug gegaan naar zo’n 1000 stokken.

Er staat op dit moment alleen de souvigner gris druif die we gebruiken voor onze populaire Hadewych wit en Odilia Brut wijnen.

De planning is om over een paar jaar ook weer een blauwe druif in onze wijngaard te laten groeien, maar die zit nog in een ontwikkelingsfase om over enkele jaren in onze wijngaard tot zijn recht te komen.

Met Hans Manschot en zeven vrijwilligers zijn we hier het hele jaar bezig om mooie wijnen te maken en om de wijngaard er mooi bij te laten liggen. In de drukke tijden maken we gebruik oproepvrienden die ons helpen.

Kenmerken van de wijngaard

We hebben een kleine ambachtelijke wijngaard waar we op een natuurlijke en duurzame manier werken.

Veel aandacht besteden we aan de kwaliteit. Dat bereiken we door oogstbeperking, handmatig snoeien en een intensieve handmatige selectie van kwaliteit van de geoogste druiven.

We zoeken voortdurend naar een balans tussen natuur en een biologische manier van telen.

Daarbij streven we naar zoveel mogelijk biodiversiteit waarbij we geholpen worden door de nabijheid van een natuurlijke en inheemse tuin met twee prachtige vijvers en een grote variëteit aan planten.

 

We richten ons op het versterken van de natuurlijke weerstand van de planten.

Dit bereiken we door het toepassen van onder begroeiing, zoals diverse klaversoorten, die de bodemstructuur gezond houdt en nuttige insecten volop kansen geven.

 

 

Ons team

De duurzame aanpak van de wijnbouw is arbeidsintensief.
Het werk gebeurt door een vaste groep van enthousiaste vrijwilligers, die met veel inzet en ervaring, zowel de wijngaard als de natuurtuin verzorgen.

Onze druiven worden verwerkt door de wijnmakers van Wijndomein St. Martinus in Vijlen, onder leiding van Stan Beurskens.

Samen zorgen wij, voor die mooie witte wijnen die uit onze wijngaard komen

 

 

Duurzaamheid

Door de zonnepanelen op onze behuizing zijn we energieneutraal.
We gebruiken geen gas, en onze machines zijn zoveel mogelijk elektrisch.
Onze wijngaard heeft geen afval. Het snoeisel wordt gecomposteerd en terug in de wijngaard en tuinen gebruikt.
En, we zuiveren ons eigen afvalwater door ons heliofytenfilter.

 

×
×

Winkelmand